Składniki:
- ogórki
- natka pietruszki ( 1 łodyga)
- plasterki marchewki ( 5 sztuk)
- plasterki cebuli ( 5 plasterków)
- korzeń selera ( 1-2 słupki nie duże )
- ziele angielskie ( 2 sztuki)
- gorczyca ( pół łyżeczki)
- ząbek czosnku ( 1 sztuka)
- pieprz ziarnisty ( 2 ziarna)
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Ogórki umyć, odciąć końcówki. Do każdego słoika włożyć ogórki,surowe warzywa i przyprawy. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować ok 10 minut . Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Spożywać po miesiącu :) a najlepiej zimą :)
Smacznego :)
Zielone jędrności na baczność - cuda na zimę:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie muszą smakować - chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
tak,ciekawy mają smak :)
UsuńChętnie zajrzę do Ciebie :)
Pozdrawiam :)
zrobiłam z stwierdzam, że przepis jest REWELACYJNY! identycznie zrobiłam cukinię pokrojoną w słupki (ze skórką i bez, zieloną i żółtą) i jest pyszna, przyjaciele obdarowani, spiżarnia pełna, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń