wtorek, 2 lipca 2013

Ogórki po żydowsku

Czas na przetwory trwa :) Więc polecam Wam zrobić te ogórki, dziś otworzyłam słoik po ok. 2 tygodniach. Ogórki są przepyszne ! Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni. 








Składniki:
  • ogórki 
              w każdym słoiku po trochu:
  •  natka pietruszki ( 1 łodyga)
  •  plasterki marchewki ( 5 sztuk)
  •  plasterki cebuli ( 5 plasterków)
  •  korzeń selera ( 1-2 słupki nie duże )
  •  ziele angielskie ( 2 sztuki)
  •  gorczyca  ( pół łyżeczki)
  •  ząbek czosnku ( 1 sztuka)
  •  pieprz ziarnisty ( 2 ziarna)
 zalewa :
  •  2,5 szklanki wody
  •  0,5 szklanki octu
  •  0,5 szklanki cukru
  •  1 łyżka soli
Przygotowanie :
Ogórki umyć, odciąć końcówki. Do każdego słoika włożyć ogórki,surowe warzywa i przyprawy. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować ok 10 minut . Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.  Spożywać po miesiącu :) a najlepiej zimą :)
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Zielone jędrności na baczność - cuda na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawie muszą smakować - chętnie spróbuję

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,ciekawy mają smak :)
      Chętnie zajrzę do Ciebie :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. zrobiłam z stwierdzam, że przepis jest REWELACYJNY! identycznie zrobiłam cukinię pokrojoną w słupki (ze skórką i bez, zieloną i żółtą) i jest pyszna, przyjaciele obdarowani, spiżarnia pełna, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))