Moja babcia robi najlepszą na świecie - ja prawie taką samą :)))
Składniki:
- jeżyny (ok.300g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
Jeżyny wrzucić do garnka zalać wodą(lekko nad jeżyny) .Gotować do miękkości. Dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie i wlać do zupy. Ciągle gotując.
Kluski:
Mąkę wymieszać z jajkiem łyżką, dodać szczyptę soli i mleko. Wymieszać aż ciasto bedzie gładkie.
Łyżka nakładać do gotującej się zupy ciasto, nie dużo,bo kluski mają być małe. Gotować jeszcze 5 min. I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))