sobota, 31 sierpnia 2013

Zupa jeżynowa z kluskami

Najpyszniejsza zupka jaka może byc :) Jest to moje ulubione danie z dzieciństwa :)
Moja babcia robi najlepszą na świecie - ja prawie taką samą :)))





Składniki:
  • jeżyny (ok.300g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
Kluski:
  •  4  łyżki mąki pszennej
  •  jajko
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki mleka
Przygotowanie :
Jeżyny wrzucić do garnka zalać wodą(lekko nad jeżyny) .Gotować do miękkości. Dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie i wlać do zupy. Ciągle gotując.
Kluski:
Mąkę wymieszać z jajkiem łyżką, dodać szczyptę soli i mleko. Wymieszać aż ciasto bedzie gładkie.
Łyżka nakładać do gotującej się zupy ciasto, nie dużo,bo kluski mają być małe. Gotować jeszcze 5 min. I gotowe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))