piątek, 27 września 2013

Kotety ryżowo-jajeczne z serem i marchewką

Pewnego dnia nie miałam pomysłu na obiad :)
Zajrzałam do lodówki i okazało się,ze z poprzedniego dnia został ryż a ze śniadania jajko ugotowane :) Dodałam też ser, który roztapia się podczas smazenia, super pasuje do tych kotletów.
Idealne dla osób,które nie jedzą mięsa :)
Więc co zrobię ? Kotleciki ! Zapraszam po przepis :)










Składniki:
  •  50 g ryżu ugotowanego
  •  1 jajko ugotowane na twardo
  •  kawałek żółtego sera
  •  mała marchewka
  •  1 jajko surowe
  •  1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  •  sól,pieprz,koperek
  •  olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowany i odcedzony ryż wrzucić do miski. Ugotowanie jajko obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Ser pokroić w kostkę. Wymieszać z ryżem. Dodać surowe jajko,bułkę tartą ,przyprawy i koperek. Wymieszać i formować kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Wychodzi około 10 kotlecików.

5 komentarzy:

Dziękuje za komentarz :))))