niedziela, 1 września 2013

Pulpety w sosie pieczarkowym

 No i mamy wrzesień, co z tym idzie? jesień ;))
 Depresja jesienna - oby nie była codzienna :)

Uwielbiam pulpety w sosie :)





Składniki:
  •  250 g mięsa mielonego
  •  200 g pieczarek
  •  1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą
  •  1 łyżeczka masła
  •  pół bułki 
  •  1 jajko
  •  2 łyżki mąki + do obtoczenia
  •  2 łyżki śmietany
  •  300 ml wody
  •  sól,pieprz
Przygotowanie :
Pół bułki namoczyć w mleku lub wodzie. Odsączyć. Mięso wymieszać z jajkiem i bułką. Przyprawić. Z mięsa formować małe kulki. Obtaczać w mące. 
Do garnka wlać wodę,wrzucić kostkę bulionową. Do wrzącej wody wrzucać pulpety. Gotować ok. 15 minut. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym masełku. Dodać do pulpetów. Mąkę wymieszać ze śmietanę i dodać do sosu. Gotować jeszcze 10 minut.
Podawać z ziemniakami lub kaszą :)

4 komentarze:

  1. Fajny obiadek, czemu ja tak rzadko robię pulpety?
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś też były pulpeciki, ale w zwykłym śmietanowym sosie. A Twoje zdjęcie bardzo zachęcająco wygląda. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))