Z masłem lub dżemem smakuje wysmienicie:)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 14 suchych
- 40 ml wody
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 4 łyżeczki cukru
- jajko do posmarowania
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić do momentu aż drożdże będą miały płynną konsystencję.
Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę,masło,mleko i jajko. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ścierką na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 wałeczków.
Złączamy 3 wałki i pleciemy warkocz.Resztę tak samo.
Chałki odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy palcami aż powstanie kruszonka.
Chałki smarujemy jajkiem,posypujemy kruszonką.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńz tego co zauważyłam to mamy bardzo podobny gust jeśli chodzi o jedzenie. Zanim tu weszłam zagniotłam ciasto właśnie na chałkę bo ostatnio robiłam dużą a teraz stwierdziłam, że zrobię na jutro na śniadanie małe chałeczki. Często jakimś dziwnym trafem robimy podobne rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto ? jakie ? :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń