czwartek, 10 października 2013

Mini chałki z kruszonką

Pyszne chałki z kruszonką - wspomnienie z dzieciństwa :)

Z masłem lub dżemem smakuje wysmienicie:)











Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 14 suchych
  • 40 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • jajko do posmarowania
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić do momentu aż drożdże będą miały płynną konsystencję. 
Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę,masło,mleko i jajko. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ścierką na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 wałeczków.
Złączamy 3 wałki i pleciemy warkocz.Resztę tak samo.
Chałki odstawiamy pod przykryciem na 30 min. 
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy palcami aż powstanie kruszonka.
Chałki smarujemy jajkiem,posypujemy kruszonką.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.

4 komentarze:

  1. z tego co zauważyłam to mamy bardzo podobny gust jeśli chodzi o jedzenie. Zanim tu weszłam zagniotłam ciasto właśnie na chałkę bo ostatnio robiłam dużą a teraz stwierdziłam, że zrobię na jutro na śniadanie małe chałeczki. Często jakimś dziwnym trafem robimy podobne rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))