sobota, 12 października 2013

Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami i cebulką

Uwielbiam gołąbki :) Kiedyś najbardziej lubiłam takie w sosie pomidorowym :)
Dziś wolę zapiekane :)




















Składniki:
  •  1 główka kapusty włoskiej
  •  500 g mięsa mielonego
  •  100 g ryżu
  •  100 g pieczarek
  •  3 średnie cebule
  •  garść posiekanej pietruszki
  •  garść posiekanego koperku
  •  garść posiekanej bazylii
  •  1 jajko
  •  sól,pieprz, przyprawa do mięs delicat
  •  
Przygotowanie :
Z kapusty wyciąć głąba. Oderwać liście. Każdy liść osobno wrzucać do wrzącej wody na 1 minutę. Odcedzić i wystudzić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. 
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Mięso wrzucić do miski. Dodać ryż,pieczarki,cebulkę , posiekane zioła,jajko i przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie.
Na każdy liść nakładać farsz i zawijać jak na zdjęciu.
Każdego gołąbka układać w dużym garnku. Zalać wodą i gotować 30 min.
Wyjąć gołąbki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową( aby się za bardzo nie spiekły) .Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 min.Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut ,aby gołąbki się zrumieniły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))