poniedziałek, 14 października 2013

Bigos z kapusty włoskiej z cukinią,pomidorkami i kurczakiem

Podczas robienia gołąbków zostało mi trochę kapusty.
Więc szybko do lodówki : jest cukinia, są pomidorki koktajlowe , ok bigosik! Wzięłam jeszcze marchewkę i koperek. Z Zamrażarki pierś z kurczaka i do kuchni :)
Bigosik wyszedł pyszny :)) To chyba sprawka pomidorków koktajlowych prosto z działki , które dostałam od kochanej sąsiadki :))) ( Kinia, POZDRAWIAM :):* )









Składniki:
  •  ćwiartka kapusty włoskiej lub kilka liści
  •  1 mała cukinia
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  1 mała marchewka
  •  1 pierś z kurczaka
  •  1 cebula
  •  pęczek koperku
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  sól,pieprz,vegeta
  •  olej
Przygotowanie :
Kapustę pokroić na paski. Wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 50 ml) ,gotować na małym ogniu.
Cukinię umyć , pokroić w kostkę,nasolić i odstawić na kilka minut, aby zmiękła.
Pomidorki naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać.Dodać do kapusty.
Marchewkę umyć,obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty.
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.Dodać do garnka.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju po kurczaka.
Dodać cukinię i chwilę smażyć. Wszystko przełożyć do garnka z kapustą.
Koperek posiekać i wrzucić do bigosu.
Wszystko dusić około 30 min.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))