wtorek, 22 października 2013

Smażone śledzie w occie

Dziś mam dla Was rewelacyjne śledzie w occie :)) Uwielbiam je ! :)
Są przepyszne:)









Składniki:
  •  kilka świeżych śledzi ( ja użyłam filetów)
  •  3 cebule
  •  mąka do obtoczenia
  •  olej do smażenia
     Zalewa:
  •  5 szklanek wody
  •  1 szklanka octu
  •  1 szklanka cukru
  •  2 łyżki soli
  •  6 ziarenek ziela angielskiego
  •  6 ziarenek pieprzu czarnego
  •  4 liście laurowe
  •  2 łyżki białej gorczycy
  •  1 marchewka pokrojona w plastry
Przygotowanie :
Śledzie umyć ,obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę. 
Cebulę pokroić w piórka lub plasterki. 
W pojemniku lub słoiku układać usmażone śledzie i cebule na przemian. 
Śledzie zalać ciepłą zalewą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Niebo w gębie ! :)

2 komentarze:

  1. Gdzie można kupić świeże śledzie? U mnie w domu niemal na kilogramy jada się śledzie w oleju rzepakowym z cebulką (niezła dawka omega-3 ;)) i jestem strasznie ciekawa jak smakują takie świeże.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupiłam w Lidlu świeże śledzie, ale nie zawsze są :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))