wtorek, 19 listopada 2013

Rosół z kaczki

Mój pierwszy rosół bez dodatków typu vegeta,kostka bulionowa i maggi ! :)
Szczerze polecam zrezygnować z tego !
Sama sól i pieprz wystarczy aby rosół był pyszny ! No i oczywiscie warzywka i mięso :)
Taki rosołek na przeziębienie jest idealny :)





Składniki:
  •  3 litry wody
  •  korpus i 2 skrzydła z kaczki
  •  1 marchewka
  •  1 pietruszka (korzeń)
  •  kawałek selera (korzeń)
  •  1 łodyga selera naciowego
  •  kawałek pora
  •  1 cebula
  •  natka pietruszki
  •  lubczyk
  •  4 ziarenka pieprzu 
  •  4 ziarenka ziela angielskiego
  •  2 liście laurowe
  •  sól,pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć,włożyć do garnka i zalać wodą. 
Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i przekroić na pół.
Por i seler naciowy umyć i przekroić na pół.
Cebulę obrać i przypalić ogniem.
Warzywa, ziele angielskie,pieprz ziarnisty,liście laurowe i zieleninę wrzucić do garnka z mięsem i wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
 Na koniec posolić i popieprzyć.
  
Podawać z makaronem. :) 








7 komentarzy:

  1. Moim ulubionym jest rosół z koguta :)
    Uwielbiam, ten wygląda niesamowicie.
    Zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę sie wprosic na rosołek ale od razu 3 takie miski poprosze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa,a nawet cały garnek Ci dam ;-))

      Usuń
    2. O jeju jak bym chciała ale nie ma jak :( musisz mi zamrozic w kostkach i zimą w mrozny dzień wysłać :)

      Usuń
  3. Pyszny rosół! Najlepszy bez żadnych "dosmaczaczy" maskujących jego prawdziwy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))