Takie jakby gołąbki meksykańskie,tylko z włoską kapustą :))
Bardzo pyszne! :)
Składniki:
- 250 g szynki wieprzowej surowej
- 100 g ryżu
- ćwiartka kapusty włoskiej
- garść świeżej bazyli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
- olej do smażenia
- sos :
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki koncentratu
- 1 litr wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- garść bazylii
- sól,pieprz, odrobina cukru,vegeta
Szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Kapustę umyć i pokroić w drobną kostkę lub poszatkować.
Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wymieszać dokładnie ręką. Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut.
Kotlety włożyć do sosu i dusić ok.20 min.
wyglądają mega-apetycznie. Lubię takie danie:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Mają taki ładny, kolorowy farsz :)
OdpowiedzUsuń