Składniki:
ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- 40 g grzybków suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól,pieprz
Farsz:
Grzyby moczyć w wodzie przez noc. Następnie je ugotować w tej samej wodzie ,w której się moczyły. Odcedzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Grzybki drobno pokroić i wymieszać z cebulką. Wystudzić.Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto :
Składniki na ciasto dokładnie wyrobić. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Wycinać szklanką kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać. Można dociskać widelcem lub zrobić falbankę.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia 5 minut.
Najlepiej smakują odsmażane :)
Odsmażane, chrupiące, pycha! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńIle pierożków wychodzi z tej porcji
OdpowiedzUsuńok. 20 ;)
Usuń