środa, 18 grudnia 2013

Włoskie kotlety w sosie pomidorowym

Dziś mam dla Was włoskie kotlety w sosie pomidorowym :)
Takie jakby gołąbki meksykańskie,tylko z włoską kapustą :))
 Bardzo pyszne! :)














Składniki:
  •  250 g szynki wieprzowej surowej
  •  100 g ryżu
  •  ćwiartka kapusty włoskiej
  •  garść świeżej bazyli
  •  1 jajko
  •  3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  •  sól,pieprz,przyprawa do mięs,vegeta
  •  olej do smażenia
  •     sos :
  •  400 g pomidorów z puszki
  •  4 łyżki koncentratu
  •  1 litr wody
  •  2 łyżki mąki
  •  1 łyżka śmietany
  •  garść bazylii
  •  sól,pieprz, odrobina cukru,vegeta
Przygotowanie:
Szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Kapustę umyć i pokroić w drobną kostkę lub poszatkować.
Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wymieszać dokładnie ręką. Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoto. 

Do garnka włożyć pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut. 
Kotlety włożyć do sosu i dusić ok.20 min. 

3 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))