wtorek, 4 lutego 2014

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym

Te kotlety są rewelacyjne ! Znikają bardzo szybko z talerza:)
Są syte i przesmaczne:)














Składniki:
 kotlety :
  •  250 g mięsa mielonego
  •  1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  •  pół kapusty pekińskiej
  •  1 jajko
  •  2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  •  sól,pieprz
  •  garść pietruszki posiekanej
  •  olej do smażenia
 sos :
  •  400 g pieczarek
  •  1 łyżka masła
  •  2,5 szklanki wody
  •  3 łyżki śmietany 12 %
  •  4 łyżek mąki pszennej
  •  3 łyżeczki vegety
Przygotowanie :
Kotlety:
Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić.
Kapustę pekińską drobno posiekać.
Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić.
Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos: 
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać vegetę. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka.
Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.


1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł! :)
    składniki, które zazwyczaj ma się w swojej lodówce w nowej odsłonie.
    Na pewno wypróbuję! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))