Są syte i przesmaczne:)
Składniki:
kotlety :
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- pół kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól,pieprz
- garść pietruszki posiekanej
- olej do smażenia
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2,5 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 4 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki vegety
Kotlety:
Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić.
Kapustę pekińską drobno posiekać.
Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić.
Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać vegetę. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka.
Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.
bardzo fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńskładniki, które zazwyczaj ma się w swojej lodówce w nowej odsłonie.
Na pewno wypróbuję! :))