środa, 5 marca 2014

Placki ziemniaczane

Tradycyjne,chrupiące placki.:)  Najlepiej smakują z twarożkiem lub sosem.



Składniki:
  •  3 duże ziemniaki
  •  1 cebula
  •  1 jajko
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.Odstawić na 30 minut i odlać powstały sok.
Cebulkę posiekać drobno.Ziemniaki wymieszać z cebulką,jajkiem i mąką. Przyprawić. Na rozgrzanym oleju nakładać łyżką ciasto. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym ,aby odsączyć tłuszcz.

1 komentarz:

  1. Ja takie placuszki robie bez cebuli i usmażone posypuję cukrem - są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))