Składniki:
- 1 kg łopatki
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- sól peklowa
- pieprz
- przyprawa do mięs
- 5 ząbków czosnku
- olej
Łopatkę natrzeć przyprawami i olejem. Nożem zrobić dziurki i złożyć w nie plasterki czosnku. Łopatkę odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łopatkę włożyć do rękawa foliowego do pieczenia i do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 80 minut, co jakiś czas odwracając łopatkę. 10 minut przed wyjęciem rozciąć rękaw.
dlaczego nie podano ilości składników do marynaty ? :(
OdpowiedzUsuńJa robiłam na oko :) Przyprawy do mięs około 2 łyżek,oleju też 2 łyżki,4 listki laurowe ,6 ziarenek ziela angielskiego,3 łyżki majeranku,1 łyżka soli peklowej,1 łyżeczka pieprzu. :)
Usuń