czwartek, 24 kwietnia 2014

Łopatka pieczona w rękawie

Pyszna domowa wędlinka na kanapki ;-) Często taką piekę, bo te sklepowe wędliny są bez porównania :)


Składniki:
  •  1 kg łopatki
  •  liść laurowy
  •  majeranek
  •  ziele angielskie
  •  sól peklowa 
  •  pieprz
  •  przyprawa do mięs
  •  5 ząbków czosnku
  •  olej
Przygotowanie :
 Łopatkę natrzeć przyprawami i olejem. Nożem zrobić dziurki i złożyć w nie plasterki czosnku. Łopatkę odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łopatkę włożyć do rękawa foliowego do pieczenia i do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 80 minut, co jakiś czas odwracając łopatkę. 10 minut przed wyjęciem rozciąć rękaw. 

2 komentarze:

  1. dlaczego nie podano ilości składników do marynaty ? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na oko :) Przyprawy do mięs około 2 łyżek,oleju też 2 łyżki,4 listki laurowe ,6 ziarenek ziela angielskiego,3 łyżki majeranku,1 łyżka soli peklowej,1 łyżeczka pieprzu. :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))