środa, 22 października 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką






Składniki: 
zaczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  •  0,5 szklanki mąki 
  •  0,5 szklanki ciepłego mleka
  •  1 łyżeczka cukru 
Ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki
  •  2 jajka
  •  0,5 szklanki mleka
  •  0,5 szklanki cukru
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  50 g roztopionego masła
  •  szczypta soli
Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła
Dodatkowo :
2 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru
Cukier puder

Przygotowanie :
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić. Do zaczynu dodać mąkę,jajka,mleko,cukry,roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrobić. 
Jabłka obrać,oczyścić i pokroić w małą kostkę.Do jabłek dodać cukier i cynamon,wymieszać.
Składniki na kruszonkę wymieszać.
Blachę o wym. 21x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na ciasto ułożyć równomiernie jabłka i posypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))