Składniki:
zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 60 g masła
2 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru
Cukier puder
Przygotowanie :
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić. Do zaczynu dodać mąkę,jajka,mleko,cukry,roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Jabłka obrać,oczyścić i pokroić w małą kostkę.Do jabłek dodać cukier i cynamon,wymieszać.
Składniki na kruszonkę wymieszać.
Blachę o wym. 21x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na ciasto ułożyć równomiernie jabłka i posypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jakie puszyste, mniam! :)
OdpowiedzUsuń