poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto kisielowo-makowe













Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek mleka
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel pomarańczowy (70 g)
  • 1 kisiel jabłkowy
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • cukier puder

Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku,dodajemy mleko i cukier. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek.
Następnie dodajemy żółtka,masło z cukrem i mlekiem ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kisiel pomarańczowy,do drugiej kisiel jabłkowy,do trzeciej kisiel truskawkowy i do czwartej mak . I delikatnie mieszamy łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwy : pomarańczową,czerwoną,makową i zieloną. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Sprawdzać patyczkiem drewnianym czy już ciasto się upiekło. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Przepis ze strony : http://kotlet.tv/kolorowe-ciasto-kisielkowe/  trochę jednak zmieniony przeze mnie :)

3 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))