wtorek, 11 listopada 2014

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo chrupiącą skórką:) Warto go przygotować samemu,ponieważ jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu :)






Składniki:
  • 450 g mąki pszennej typ 405
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g sera żółtego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól. Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy do tego starty żółty ser,zioła i słonecznik. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto chlebowe wykładamy do keksówki, z wierzchu smarujemy lekko olejem.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 60 min.

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))