niedziela, 16 listopada 2014

Ryba po grecku






Składniki:
  • 4 filety z ryby (ja miałam mirunę)
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • pół pora
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • cukier,sól,pieprz,papryka słodka,
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Filety posolić i popieprzyć.
Obtaczać w mące,jajku i bułce tartej ,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Wystudzić.

Marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i por. Wlać wodę,koncentrat i przyprawy.Dusić około 20 minut, aż woda lekko odparuje.  Wystudzić. 
W naczyniu układać trochę warzyw,rybę i przykryć warzywami.
Wstawić do lodówki na noc.

3 komentarze:

  1. Moja ulubiona. Baardzo lubię rybe po grecku a Twoja wyglada bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Zapraszam także na mój blog https://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))