Składniki:
- 4 filety z ryby (ja miałam mirunę)
- 3 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- pół pora
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka octu
- cukier,sól,pieprz,papryka słodka,
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety posolić i popieprzyć.
Obtaczać w mące,jajku i bułce tartej ,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Wystudzić.
Marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i por. Wlać wodę,koncentrat i przyprawy.Dusić około 20 minut, aż woda lekko odparuje. Wystudzić.
W naczyniu układać trochę warzyw,rybę i przykryć warzywami.
Wstawić do lodówki na noc.
Moja ulubiona. Baardzo lubię rybe po grecku a Twoja wyglada bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńŚwietny przepis. Zapraszam także na mój blog https://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne
OdpowiedzUsuń