środa, 5 listopada 2014

Gulasz z żołądków drobiowych





Składniki:
  • 300 g żołądków drobiowych
  • 10 pieczarek
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody
  • 1 bulionetka drobiowa
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Żołądki drobiowe przyprawić solą,pieprzem i papryką, dodać odrobinę oleju i wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Żołądki włożyć do garnka i wlać wodę ,tyle aby przykryła żołądki.Gotować około 1 godziny. Po godzinie sprawdzić czy żołądki są już miękkie,jeśli nie to gotować jeszcze chwilę. Miękkie żołądki wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki. Dodać żołądki i chwilę smażyć. Wlać pół szklanki wody,dodać bulionetkę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i dodać mąkę rozmieszaną z wodą. Gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

2 komentarze:

  1. muszę pokupować trochę podrobów, bo ostatnio mam na nie chętkę... takie żoładki chetnie bym dzisiaj na obiad zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę nigdy nie obierać pieczarek, należy tylko dokładnie umyć. Smacznego życzę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))