niedziela, 9 listopada 2014

Kurczak po grecku








Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • pół pora
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • cukier,sól,pieprz,papryka słodka,vegeta do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie :
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozklepać lekko tłuczkiem do mięs. Przyprawić solą i pieprzem.
Obtaczać w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Wystudzić.

Marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i por. Wlać wodę,koncentrat i przyprawy.Dusić około 20 minut, aż woda lekko odparuje.  Wystudzić. 
W naczyniu układać warzywa,kurczaka,warzywa ,kurczaka.Odstawić na noc do lodówki.



Imieniny u cioci

2 komentarze:

  1. Ciekawie wymyśliłaś to z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na pewno go wypróbuję.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))