czwartek, 27 października 2016

Pierogi z mięsem,kapustą i pieczarkami




Składniki : 
Ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Farsz:
  • 800 karkówki
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz czarny,pieprz ziołowy,przyprawa do mies
  • 3 liście laurowe 
  • olej
Przygotowanie :
Farsz: Mięso pokroić w grubą kostkę ,posypać przyprawą do mięs i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić i odstwić do wystudzenia.Kapustę kiszoną odcedzić z soku i włożyć do garnka z wodą,dodać liście laurowe gotować około 30 minut.Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski i wystudzić.
Mięso i kapustkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i wymiszać z cebulą i pieczarkami. Przyprawić.
Ciasto: 
Do miski wsypać mąkę ,dodać ciepłą wodę i sól. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Włożyć do woreczka foliowego na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać koła. Na każde koło nakładać farsz zlepiać pieroga.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucać pierogi. Gotować kilka minut. Odcedzić i układać na talerz.

 

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))