Składniki :
- 2 szkl. płatków owsianych
- pół szkl. słonecznika łuskanego
- szklanka posiekanych orzechów wloskich i laskowych
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki suszonych owoców
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane i posiekane orzechy. Wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperature do 150 stopni.
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy cukier,miód i masło. Wlewamy do płatków i dokladnie mieszamy.Nastepnie dodajemy suszone owoce,ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Formujemy prostokąt. Baton ma miec okolo 2 cm wysokości. Pieczemy około 30 min.Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Baton po wyciągnieciu bedzie jeszcze miękki,ale po godzine nabierze odpowiedniej twardości. Po wystudzeniu pokroić na batoniki :)
Masło,cukier, miód :)
Baton przed upieczeniem :)
...i po upieczeniu :)
wspaniałe! robię podobne od czasu do czasu i też bez cukru, bo bakalie dają radę, czasem można tak jak Ty podkręcić słodycz miodem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Tak są świetne:)
UsuńPozdrawiam Moniko:)