wtorek, 15 stycznia 2013

Domowe batoniki musli :)

        




          Składniki :            

  •    2 szkl. płatków owsianych
  •   pół szkl. słonecznika łuskanego
  •   szklanka posiekanych orzechów wloskich i laskowych
  •   3 łyżki masła
  •   5 łyżek miodu
  •   3 łyżki cukru
  •   pół szklanki suszonych owoców     


 Przygotowanie :

 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane i posiekane orzechy. Wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperature do 150 stopni. 
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy cukier,miód i masło. Wlewamy do płatków i dokladnie mieszamy.Nastepnie dodajemy suszone owoce,ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Formujemy prostokąt. Baton ma miec okolo 2 cm wysokości. Pieczemy około 30 min.Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Baton po wyciągnieciu bedzie jeszcze miękki,ale po godzine nabierze odpowiedniej twardości. Po wystudzeniu pokroić na batoniki :)


                            Masło,cukier, miód :)
                                      Baton przed upieczeniem :)
                                   
                    
                                                  ...i po upieczeniu :)
     

2 komentarze:

  1. wspaniałe! robię podobne od czasu do czasu i też bez cukru, bo bakalie dają radę, czasem można tak jak Ty podkręcić słodycz miodem.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))