Składniki:
- 450 g mrożonego brokuła (o tej porze roku,swiezego nie polecam :))
- sos beszamelowy:
- czubata łyżka masła
- płaska łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- łyzka startego sera
- sol,pieprz,gałka muszkatałowa
- dodatkowo (na posypanie brokula):
- dwie czubate łyzki startego sera
- 1 łyzka bułki tartej
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie okolo 8 min.Odcedzamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Sos:
Masło rozpuszczamy na malym ogniu,dodajemy mąkę,mieszamy intensywnie. Dodajemy mleko,gotujemy az zgęstnieje.Dodajemy ser i przyprawy.
Brokul polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. :)
A o to moja rzeżuszka :)
PRzepis znaleziony tutaj : http://bogopichcenie.blog.onet.pl/2005/01/12/brokuly-kalafior-pod-beszamelem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))