sobota, 2 marca 2013

Brokuły zapiekane pod beszamelem



 Składniki:
  •  450 g mrożonego brokuła (o tej porze roku,swiezego nie polecam :))
  •  sos beszamelowy:
  •  czubata łyżka masła
  •  płaska łyżka mąki
  •  pół szklanki mleka
  •  łyzka startego sera
  •  sol,pieprz,gałka muszkatałowa
  •  dodatkowo (na posypanie brokula):
  • dwie czubate łyzki startego sera 
  •  1 łyzka bułki tartej
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie okolo 8 min.Odcedzamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Sos:
Masło rozpuszczamy na malym ogniu,dodajemy mąkę,mieszamy intensywnie. Dodajemy mleko,gotujemy az zgęstnieje.Dodajemy ser i przyprawy.
Brokul polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. :)       

                                       A o to moja rzeżuszka :)
                        PRzepis znaleziony tutaj : http://bogopichcenie.blog.onet.pl/2005/01/12/brokuly-kalafior-pod-beszamelem/                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))