A do tego jest przepyszny :)
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 mały ogórek wężowy
- 6 rzodkiewek
- 400 ml jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 łyżeczka octu
- świeży koperek i świeży szczypiorek,ząbek czosnku
- sól,pieprz,cukier ( do smaku)
- jajko na twardo do podania :)
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno kroimy.Wszystko przekładamy do garnkai zalewamy wodą ,tak żeby tylko przykryć botwinę. Dodajemy ocet,sól i cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy( ja nalałam ZIMNEJ wody do zlewu i włożyłam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy też w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem do smaku.Chłodzimy około2 godzin. Ale najlepiej cały dzien :)
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))