czwartek, 6 czerwca 2013

Piersi kurczaka w sosie pieczarkowym

Jakiś czas temu kupiłam książkę Ani Starmach - Pyszne 25 ;)
Nie żałuje... :) Super przepisy na pyszne i proste dania :) Jednym z nich są Piersi kurczaka w sosie pieczarkowym:) W książce Ani jest to sos grzybowy,ale że mój przepis jest tylko z pieczarkami więc pieczarkowy:)))
A tam mniej miło to u mnie alergia.. na pyłki ,nie wiadomo w sumie na co.Ale od rana kicham ! ;( i kicham, i kicham ... i nie wiem kiedy przestane. Uwierzcie,że to strasznie męczy... 


                                    








Składniki:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • ok. 7 pieczarek 
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki oleju
  • sól,pieprz
  • makaron ( dowolny:))


Przygotowanie :
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki ( jeśli są brzydkie,obierz ze skórki)
Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju,dodaj pieczarki. Smaż około 5 min,aż zaczną puszczać sok. 
Pierś z kurczaka umyj,oczyść z błon i pokrój w kostkę.  Posól i popieprz. 
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż ok. 10 min. Pieczarki przełożyć do rondelka. Dodać śmietanę,gotować na średnim ogniu,doprawić do smaku. Dodać kurczaka i gotować jeszcze chwilkę. 
Podawać z makaronem :) 

2 komentarze:

  1. oj tak kichanie męczy bardzo aż się gotować odechciewa, przerabiałam to dwa tygodnie temu takie katarzysko mnie dopadło, że ponad tydzień trzymało!
    a sosik pieczarkowy ze śmietanką jest przepyszny i jestem jego wielką fanką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje,że mnie tak długo nie będzie trzymać... nieee !! :D
      Strasznie męczące to jest... nic nie można zrobić :/
      A sosik ,fakt, pyszny :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))