niedziela, 25 sierpnia 2013

Bigos z kiszonej kapusty

Do bigosu najlepiej dodać pieczeń. Jeśli akurat macie pieczone mięso to bedzie idealnie do bigosu.







Składniki:
  •  2 kg dobrej kapusty kiszonej
  •  250 g karkówki
  •  250 g łopatki
  •  100 g boczku wędzonego
  •  2 kiełbasy śląskie
  •  3 grzybki suszone
  •  2 śliwki suszone
  •  2 cebule
  •  3 listki laurowe
  •  kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu całego
  •  smalec do smażenia cebuli i mięsa (ok.100g)
  •  sól,pieprz,papryka ostra i słodka
Przygotowanie :
Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić kapustę do garnka,zalać wodą,aby przykryła kapustę. Zagotować i odlać wodę. Do kapusty wlać ok. 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie,pieprz,liscie laurowe, grzybki i śliwki.  
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę.Wrzucić do kapusty.
Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę.
Boczek i kiełbasę  pokroić w kostkę.
Na patelni (tej samej,na której była smażona cebula) dodać smalec i smażyć na rumiano : karkówkę,łopatkę,boczek i kiełbasę.  Usmażone mięso dorzucić do kapusty z przyprawami .  Dusić ok. 1 godzinę. Dodać sól,pieprz i paprykę.
Gotować jeszcze 1 godzinę. Zimny bigos schować do lodówki.
Następnego dnia gotować jeszcze raz 1 godzinę. Bigos jest gotowy :)
 
 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wypasiony bigos,tylko że ja daje wiecej grzybków :-) Pozdrawiam Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dodaję jeszcze dwie łyżki powideł śliwkowych i szklankę czerwonego wina podczas smażenia mięsa

    OdpowiedzUsuń
  3. A przecier pomidorowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały bigos na bogato. Z taką ilością mięsa -piszesz o pieczeni a ja zastanawiam się jak by tak dodał golonkę??

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo takie właśnie bigosu mi się chce!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))