sobota, 23 listopada 2013

Drożdżowo-kruche cynamonowe zawijaski

Pyszne bułeczki drożdżowo-kruche z cynamonem :) Idealne na drugie śniadanie ze szklanką soku 100% Tymbark :)

Przepis znalazłam na bardzo ciekawym blogu:)














Składniki:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki + do posypania
  •  7 gram suchych drożdży lub 25 g świeżych
  •  80 g stopionej margaryny
  •  1/4 szklanki cukru
  •  1 jajko
  •  130 ml ciepłego mleka
  •  szczypta soli
  • nadzienie:
  •  30 gram stopionego masła
  •  1,5 łyżeczki cynamonu
  •  4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z drożdżami do miski,dodać jajko,stopione masło , cukier i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kule i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na kawałki jak na zdjęciu. Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łopatką, delikatnie aby nie przeciąć.
Zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. 

4 komentarze:

  1. Ale pyszności ! Poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze rodzynki albo żurawinę jak mam :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też poproszę :), a odwdzięczę się ślimaczkiem drożdżowym z serem :)), pięknie wyszły, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))