sobota, 30 listopada 2013

Pierś z kurczaka w zalewie octowej

Pierś z kurczaka,zamiast ryby :)
Powiem Wam,ze duże zaskoczenie :))) Kurczak jest przepyszny :)
Polecam :)
Składniki:
  •  2 piersi z kurczaka
  •  sól,pieprz
  •  bułka tarta do panierowania
  •  olej do smażenia
  •  cebula
Zalewa :
  •  3 szklanki wody
  •  1/2 szklanki octu
  •  1/2 szklanki cukru
  •  1 łyżka soli
  •  kilka ziarenek ziela angielskiego,pieprzu ziarnistego
  •  2 liście laurowe
  •  1 łyżka białej gorczycy
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka przekroić na pół w poprzek.
Rozbić lekko tłuczkiem.
Posypać solą i pieprzem. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Wystudzić.
Cebulę pokroić w piórka.

Składniki na zalewę zagotować.Wystudzić.
W misce układać piersi i cebule na przemian.Zalać zalewą. Odstawić na noc do lodówki.






5 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam , ale skrzydełka w zalewie..ale muszę wypróbować i pierś..

    OdpowiedzUsuń
  2. Piersi panierować w samej bułce czy najpierw w jajku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jajku i bułce :) Pominęłam jajko w przepisie :o

      Usuń
  3. Piersi panierować w samej bułce czy najpierw w jajku?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))