niedziela, 26 stycznia 2014

Ryba po japońsku

To decydowanie hit imprez :) Polecam na Wigilijną kolację:)
w tej wersji robię też piersi z kurczaka :http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/05/kurczak-po-japonsku-o.html





Składniki: 
  • 1 kg filetów z ryby (np.dorsz,miruna)
  • sól,pieprz
  •  olej do smażenia 
Ciasto:

  •  2 szklanki mąki
  •  2 jajka
  •  szklanka wody
  •  pół szklanki piwa
  •  vegeta
  Warzywka:
  •  1 cebula 
  •  2 papryki konserwowe
  •  10 ogórków konserwowych
 Zalewa:
  •  2 szklanki wody
  •  5 łyżek oleju
  •  6 łyżek koncentratu pomidorowego
  •  4 łyżki ketchupu
  •  3 łyżki octu
  •  2 łyżki cukru
  •  odrobina soli
  •  4 liście laurowe
Rybę umyć i osuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć.
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz. Cebulę pokroić w piórka,paprykę i ogórki pokroić w paski. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wystudzić lekko. W misce układać kawałki ryb, warzywa ,kawałki ryb ,warzywa i tak na przemian:) Zalać wszystko zalewą, przykryć. Odstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))