piątek, 24 stycznia 2014

Pierogi ruskie

Najlepsze pierogi na świecie ;))
Ruskie to moje ulubione :o)










Składniki:
 ciasto :
  •  3 szklanki mąki pszennej
  •  1 szklanka ciepłej wody
  •  1 jajko
  •  2 łyżki oleju
  •  sól
  farsz:
  •  400 g ugotowanych ziemniaków
  •  250 g twarogu
  •  2 cebule
  •  sól
  •  pieprz ( dużo)
  •  1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy olej,sól i po trochu wlewamy ciepłą wodę zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. 

 Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków razem z twarogiem.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju na złoto. Dodajemy do farszu.
Farsz przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Z ciasta wycinamy kółka i napełniamy farszem, zlepiamy brzegi. 
Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. 

2 komentarze:

  1. Ciasto wedlug tego przepisu wychodzi mi twarde ;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś zostało źle zrobione :) Była ciepła woda? i czy ciasto zostało dobrze wyrobione ? (ja wyrabiałam ponad 10 minut)
      Ciasto jest mięciutkie :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))