piątek, 30 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Mniam, wspomnienie z dzieciństwa ;-)) Drożdżowe ciasto+rabarbar+kruszonka = niebo w gębie :))




Składniki: (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)
  • 1 i pół szklanki mąki pszennej
  •  50 g cukru
  •  pół szklanki mleka
  •  7 g suchych drożdży
  •  1 jajko
  •  60 g masła
  •  4 łodygi rabarbaru
 kruszonka:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić.  Odstawić na 15 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Rabarbar umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na cieście. 
W misce wymieszać palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypać rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Pod koniec sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już jest suche.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))