Składniki: (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)
- 1 i pół szklanki mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół szklanki mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 60 g masła
- 4 łodygi rabarbaru
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 60 g masła
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić na 15 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Rabarbar umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na cieście.
W misce wymieszać palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypać rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Pod koniec sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już jest suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))