czwartek, 29 maja 2014

Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami

Na lato nie ma nic lepszego niż chłodnik prosto z lodówki :) do tego młode ziemniaczki i mamy pożywny obiad.





  Składniki:


  •  1 pęczek botwinki
  •  2 ogórki gruntowe
  •  6 rzodkiewek
  •  400 kefiru naturalnego
  •  100 ml śmietany 18 %
  •  1 łyżeczka octu
  •  pół łyżeczki cukru
  •  pęczek koperku
  •  pęczek szczypiorku
  •   sól,pieprz
  •  młode ziemniaki(ugotowane)
 
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy.Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą ,aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy*.
Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.  Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki,posypujemy koperkiem.
Smacznego :)









*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))