Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 400 kefiru naturalnego
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 łyżeczka octu
- pół łyżeczki cukru
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól,pieprz
- młode ziemniaki(ugotowane)
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy.Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą ,aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy*.
Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki,posypujemy koperkiem.
Smacznego :)
*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))