Składniki:
ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz
Farsz:
Pierś i marchewkę ugotować. Wyjąć z wody i zmielić w maszynce do mielenia.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do farszu.
Farsz przyprawić solą i pieprzem,można też dodać ulubione przyprawy.
Ciasto :
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wycinać koła, nakładać łyżkę farsz i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))