Składniki:
kotlety:
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- sól,pieprz
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka vegety
- olej do smażenia
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula czerwona
- 5 pieczarek
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą,przyprawić.
Z powstałej masy formować kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Mozzarellę pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, układać na niej cebulę i pieczarki. Grillować z każdej strony,aż się zrumienią.
Kotlety przeciąć na pół w poprzek. Na jedną część układać cebulę,pieczarki i mozzarellę, przykryć drugą połową kotleta. I układać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w 180 stopniach przez 10 minut.
Bardzo apetyczny pomysł na mielone, te tradycyjne mi się już nieco przejadły :)
OdpowiedzUsuń