sobota, 22 listopada 2014

Cycki murzynki

Pyszne ciasto o śmiesznej nazwie:)






Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
6 łyżek cukru
5 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
3 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki maku

krem:
1,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
250 g margaryny
1 szklanka wiórków kokosowych

Polewa:
100 g margaryny 

4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

Dodatkowo :
biszkopty
wódka lub mleko
rodzynki

Przygotowanie:
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia,wiórki i mak. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.

Krem:
W rondelku zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać koziołkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać do rondelka. Gotować aż masa zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć z budyniem na jednolitą masę.Dodać wiórki i wymieszać łyżką.

Polewa:
Margarynę roztopić w rondelku,dodać cukier,kakao i mleko.Chwilę podgrzewać.

Składanie:
Biszkopt nasączyć wódką lub w wersji dla dzieci, mlekiem. Na biszkopt nałożyć krem. Na krem układać nasączone w wódce lub mleku biszkopty. Polać polewą i na każdym biszkopcie układać jedną rodzynkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


4 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))