czwartek, 16 maja 2013

Kluski śląskie




Polski obiad, czyli najlepszy:) Przepis od Agatki : http://agattek.blox.pl/2013/03/Kluski-slaskie.html
Kluski śląskie z sosem ;)

                                                           

Składniki:
  •  ziemniaki (4 części)
  •  mąka ziemniaczana (1 część)
  •  jajko (nie koniecznie) 
  •  sól
Ugotowanie ziemniaki ugnieść lub zmielić. Przełożyć do miski. Podzielić na 4 równe części, wyjąć jedną część i na ich miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać ziemniaki,które zostały wyjęte,sól,jajko(jajko niekoniecznie)
Całość zagnieść na jednolitą masę. Formować niewielkie kulki,spłaszczyć i zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie ok.2 min od wypłynięcia.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej ja teściowa zrobi, ona potrafi takie malutkie kuleczki i jeszcze w nich zmieści dziurkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota!!! Uwielbiam z sosem, z bułką tartą, a nawet same :)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))