Składniki:
- 20 g drożdży świeżych lub 14 g suchych
- 4 szklanki mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania
- krem czekoladowy ( np. nutella )
Do miski włóż drożdze i cukier,wymieszaj i odstaw aż drożdże będą płynne.
Dodaj mąkę,jajka,sól , jogurt i miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę i przykryj scierką.Odstaw na godzinę.
Ciasto rozwałkuj. Wycinaj prostokąty i natnij paseczki. Na nie pociętą część nakładaj krem czekoladowy i zwiń w rulon. Drożdżówki odstaw pod ścierką na 30 min. Posmaruj jajkiem . Włoż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 min.
mmm.... uwielbiam takie bułeczki:) niestety są tak przepyszne, że nie można poprzestać na jednej i idzie w bioderka:)
OdpowiedzUsuńoj tak to fakt :) W bioderka idzie a oprzeć się nie można:)
UsuńDlatego ja rzadko piekę słodkości, bo muszę je póżniej zjeść :D